Culinair Erfgoed: Waarom is Grieks Brood wel Belgisch?

België kent een rijke geschiedenis aan streekproducten. Onze lokale lekkernijen kennen dan ook liefhebbers in binnen- en buitenland.

Artisans in het hele land maken met veel passie en kennis de producten waar wij zoveel van houden.

Deze Belgische delicatessen zijn niet enkel prima geschenken, maar ook ideaal om jezelf te verwennen.

Ontdek het verhaal achter de meest typische Belgische streekproducten.

 

In het historische centrum van Brugge ligt een bakkerij die mogelijk de lekkerste koekjes van het land maakt. Bij Oud Huis Deman vervaardigen ze delicatessen als amandelbrood, sigaretjes en speculoos. Maar ook twee typische streekproducten: Grieks Brood en Brugse Beschuiten.

De geschiedenis van de biscuiterie gaat terug tot eind 19e eeuw. Zowel Churchill als Fabiola bedankten de zaak na het proeven van deze lekkere kletskoppen en Brugse achten.

In 1880 starten de bakker Amandus De Man en zijn vrouw Stefanie Vervarcke een bakkerij met Biscuiterie in de Breydelstraat. Vijf generaties volgden elkaar op in vrouwelijke lijn. Vandaag werken de vierde en vijfde generatie samen in de Vuldersstraat.

 

Grieks Brood Belgisch? Heel zeker. Aan de Brusselse Wolvengracht deelden de Augustijnen vroeger zoet brood uit aan de armen. Het ‘pain’ van de ‘grecht’ is ondertussen beter gekend als Pain à la Greque, ofwel Grieks Brood. Een heerlijk luchtig koekje.

 

Een andere lokale delicatesse is het Brugs Beschuit. Dit gezoete melkbroodje is heerlijk als koekje én ook perfect bij kaas of foie gras. Gegarandeerd een origineel aperitiefhapje met het Brugs Beschuit.

 

Belgische culinair Erfgoed, het ontdekken waard!

Lees ook