Culinair Erfgoed: Elixir d'Anvers en Handjes

België kent een rijke geschiedenis aan streekproducten. Onze lokale lekkernijen kennen dan ook liefhebbers in binnen- en buitenland.

Artisans in het hele land maken met veel passie en kennis de producten waar wij zoveel van houden.

Deze Belgische delicatessen zijn niet enkel prima geschenken, maar ook ideaal om jezelf te verwennen.

Ontdek het verhaal achter de meest typische Belgische streekproducten.

 

Elixir d'Anvers

Deze digestif met zijn iconische fles is geen onbekende in de kast van Antwerpenaren.

Een vaste waarde bij het bezoek aan grootmoeder. En de laatste jaren ontdekken ook cocktail masters en chefs de mogelijkheden van deze likeur.

 

In het centrum van Antwerpen maken ze dit typisch Antwerps streekproduct volgens het originele recept van François-Xavier de Beukelaer.

32 Verschillende planten van over de hele wereld worden samen gedistilleerd. Het alcolaat wordt vermengd met zuiver water en suiker en rijpt vervolgens op eiken vaten. Deze methode zorgt voor de rijke en afgeronde smaak van Elixir d’Anvers.

De mogelijkheden met deze digestif zijn eindeloos. IJs met Elixir, kalfsvlees met kaas en elixir en natuurlijk ook cocktails. Een echte Belgische aperitief maak je met dit recept.

 

Bij Chocolatier Goossens maken ze de originele chocolade Antwerpse Handjes gevuld met Elixir en marsepein. Naar het recept van vader Réné Goossens en op basis van hun eigen chocolade, worden de pralines met de hand gevuld. Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat.  

 

Belgische culinair Erfgoed, het ontdekken waard!

Lees ook