Culinair Erfgoed: Uniek bier uit het Pajottenland

België kent een rijke geschiedenis aan streekproducten. Onze lokale lekkernijen kennen dan ook liefhebbers in binnen- en buitenland.

Artisans in het hele land maken met veel passie en kennis de producten waar wij zoveel van houden.

Deze Belgische delicatessen zijn niet enkel prima geschenken, maar ook ideaal om jezelf te verwennen.

Ontdek het verhaal achter de meest typische Belgische streekproducten.

 

Een bier dat slechts op één plaats in de wereld kan gebrouwen worden is Geuze. Het Pajottenland is thuis aan twee wilde gisten die onmisbaar zijn voor de productie van Lambiek bier. Lambiek vormt de basis van Geuze en ondergaat een spontane gisting in open vaten.

Door de samenvoeging van oude en jonge Lambiek - het zogenaamde ‘geuze steken’ - wordt een tweede gisting in de fles opgewekt. De naam 'Oude Geuze' is wettelijk beschermd en mag enkel gebruikt worden wanneer de oude Lambiek minstens 3 jaar oud is en gerijpt op houten vaten. Oude Kriek wordt volgens dezelfde methode gebrouwen met de toevoeging van krieken uit de streek.

Dit zure streekbier is ideaal voor een warme namiddag, maar ook een prima smaakmaker in een stoofpotje.

 

 

Belgische culinair Erfgoed, het ontdekken waard!

Lees ook