In 2010 werd een nieuwe trend gelanceerd in de Belgische keuken: de Belgische hoppas.
‘Hoppas' zijn de Belgische variant van de Spaanse tapas en is een samentrekking van de woorden hop en tapas. Ze worden gemaakt met Streekproducten en geserveerd met een Belgisch bier. Vandaar het woord hop, een belangrijk ingrediënt bij het bierbrouwen.
Er is meer en meer aandacht voor producten van eigen bodem. Zowel chef-koks als hobbykoks (her)ontdekken de rijkdom van de Belgische keuken en de vele lekkere combinaties.
Want zeg nu zelf, wat is er beter dan met de lekkernijen van eigen bodem heerlijke hapjes te maken? Het is nog milieubewust ook!
Speciaal voor haar degustatieweekend in Gent daagde Belartisan twee jonge enthousiaste koks van catering 'LUST' - gespecialiseerd in de biologische en ecologische keuken - uit om drie lekkere hoppas te maken met ingrediënten die bij Belartisan te krijgen zijn.
Ontdek hier de lekkere hapjes en ga zelf aan de slag thuis met de recepten! Verras uw gasten met culinair genot voor de mond van Belgische grond.
Maak nu zelf je eigen hoppas!
Deze gerechten zijn ideaal bij een heerlijk Belgische bier of Belgische wijn. Natuurlijk te verkrijgen bij Belartisan.
Paté met biersaus
Paté van Trappistenbier of Tripel Karmliet paté met pickles, verse doperwtjes en biersaus op basis van bruin Gruut of ander bruin bier.
ingrediënten
- Paté van de Veurn' Ambachtse - Trappistenbier, Tripel Karmeliet of klassieke Ouderwetschen boerenpaté. Te verkrijgen bij Belartisan in 90 gr, 180g of 230 gr.
- 1 pot pickels van de Kroon
- 1 flesje bruin Gruut bier of ander bruin bier
- Brugse beschuiten
ingrediënten die niet bij Belartisan te krijgen zijn:
- 1 groentenbouillonblokje
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- doperwtjes
- 1 sjalotje
bereidingswijze
Stoof het sjalotje aan in vetstof en voeg de tijm en rozemarijn toe. Verkruimel een bouillonblokje en voeg het bier toe. Laat het geheel inkoken op middelmatig vuur tot sausdikte. Afwerken met een nootje boter voor glans en smaak.
Dop de erwten, of gebruik diepgevroren erwten, en stoom ze beetgaar. Erwtjes apart houden om verkleuring tegen te gaan. Mix de Pickels om later makkelijker te kunnen dresseren.
Leg een vierkantje paté op een lepelhapje of Brugs beschuit en dresseer hierop een beetje saus, een paar doperwtjes en een toefje pickels.
Smakelijk!
Zalm met konfijt
Gemarineerde zalm met konfijt van witloof of selderij en chutney van rode biet.
ingrediënten
- witloof - of selderkonfijt van Wildiers
- chutney van rode biet van Aruna
- Brugsche beschuiten
ingrediënten die niet bij Belartisan te krijgen zijn:
- gerookte of verse zalm
- citroen
- rietsuiker
- zout
bereidingswijze
Bereid een marinade van vers geperst citroensap, handje rietsuiker en royale hoeveelheid zout.
Ontvel de zalm van laat gedurende één dag volledig onder in de marinade liggen, indien nodig marinade aanlengen met een weinig water.
Voor gebruik de zalmfilets zorgvuldig afspoelen onder koud stromend water. De filets in fijne reepjes snijden en koud bewaren.
Dresseer op een lepelhapje of Brugse beschuit een stukje gemarineerde zalm met een toefje rode biet chutney, witloof- of selderkonfijt. Gebruik voor uw gasten een mix van de drie hapjes. Werk af met wat scheutjes.
Genieten!
Zoete Hoppa
Een makkelijke hoppa met een schijfje cocosbar van Vital nougat met topping van mango-kardemomboter konfituur, verkruimelde kletskop en fijne blokjes gekonfijt gember.
ingrediënten
- mangokardemomboter van Callas confituren of andere confituur
- cocosbar van Vital. Te verkrijgen in pistache, framboos, chocolade of vanille
- pakje kletskoppen van oud huis deman
- zakje kristalgember van Ranobo
bereidingswijze
Snij de cocosrol in schijfjes. Om plakken te voorkomen kan je de rol heel even in de diepvries leggen.
Verkruimel de kletskoppen en snij de gemberblokjes in stukjes.
Dresseer de schijfjes met een toefje mango-kardemomboter, de verkuimelde kletskoppen en de gekonfijte gember.
Zoete zaligheid!