België telt anno 2013 zo’n 79 wijndomeinen. Rond deze periode maken ze zich klaar om de wijndruiven te plukken.
Bijna alle Belgische wijndomeinen plukken handmatig, met de hulp van vrienden en familie. Er heerst op die dagen gezelligheid alom, met een glaasje wijn van de vorige oogst om het geleverde gewerk te vieren.
De wijnbouwers hebben dit jaar veel aandacht besteed aan hun wijngaarden. Dit zorgt voor een kwaliteit waar wij trots op mogen zijn. Zo behaalde Cuvée Seigneur Ruffus onlangs een gouden medaille op het Concours Mondial, om maar één voorbeeld te geven.
Hoe het allemaal begon
De geschiedenis van de Belgische wijnbouw vindt zijn oorsprong ten tijde van de Romeinen, die lokaal wijn begonnen te verbouwen om hun legers te bevoorraden. Later begonnen de kloosters wijn te verbouwen voor het gebruik tijdens erediensten. De interesse in wijn steeg bij de bevolking en het bezitten van een wijndomein groeide uit tot een statussymbool. Het werd onder de adel zelfs gebruikelijk om een wijngaard te schenken als bruidschat.
De 15e en 16e eeuw was het hoogtepunt van de Belgische wijnbouw en wijnen uit onze streek waren ook buiten onze huidige landsgrenzen bekend. Bijna elke gemeente of stad had haar eigen wijndomein. Met de import van goedkopere buitenlandse wijnen verdween de wijnbouw beetje bij beetje. Na de komst van Napoleon werden de laatste overblijvende wijndomeinen verboden.
Belgische wijn 2.0
Sinds het begin van de jaren 60 wordt er terug wijn in onze streken gemaakt en dit neemt elke dag uitbreiding. Er onstaan ook GOB’s, ofwel Belgisch Gecontroleerde Oorsprongsbenamingen om bepaalde (historische) wijnstreken te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hagelandse wijn’. Het is duidelijk dat onze Belgische wijn terug aan een sterke opmars bezig is en internationaal erkenning krijgt.
Wil je meer weten over Belgische wijnen? Dan is het boek Welkom op ons Domein zeker iets voor jou!